Ambalaj sektörünün oldukça büyük bir kısmını oluşturan flexible ambalajlar, isimlerini yapılarından alırlar. Flexible kelimesinin Türkçe karşılığı esnektir. Bu yüzden esnek ambalaj olara da anılırlar. Cam şişe, karton kutu, sert plastik kap gibi kesin bir şekli olmayan, esnek  yapıda olan bütün ambalajlar bu gruba dahildir diyebiliriz. Yani aslında sert kaplar dışında market raflarında gördüğünüz her türlü ambalaj esnek ambalajdır. Biraz daha açmak gerekirse; çikolataların, peçetelerin, peynirlerin, kuru yemişlerin, bitki çaylarının, köpek mamalarının, bisküvilerin, tahılların, bakliyatların vb. ambalajları hep bu gruptandır.

Çok fazla çeşidi bulunduğu için bütün esnek ambalajları kapsayacak özellikleri bütünleşik olarak saymamız mümkün değildir. Bu ambalajları en iyi şekilde tanıtabilmek için dilerseniz en çok kullanılan flexible ambalaj modellerinin kısaca tanımını yapalım.

Doypack Ambalajlar: Oturan torba olarak da anılan doypack ambalajlar, altlarında bulunan körükleri sayesinde dik bir şekilde durabilirler. Yanlarında körükleri olmadığı için iç hacimleri çok geniş değildir. İstenildiği takdirde kilit, valf gibi özel parçalar eklenmesine izin verirler. İstenilen her türlü baskının yapılmasına müsait ambalajlardır. Daha çok kuru yemiş, kahve, şekerleme ve bitki çayı ambalajı olarak kullanılırlar.

Box Pouch: Bu ambalaj modeli henüz Türkiye’de çok yaygınlaşmadığı için yerleşmiş bir Türkçe ismi yoktur. Daha çok box pouch ve flat bottom torba isimleriyle anılır. Dümdüz bir tabanı ve yanlarındaki geniş körükleriyle oldukça şık bir görüntüleri vardır. İstenildiği takdirde kilitli olarak da üretilebilirler.

Vakum Ambalaj: Adında da anlaşılabileceği üzere vakumlanabilir yapıda olan ambalajlar bu isimle anılır. Bunlar körüklü veya körüksüz modeller olarak üretilebilirler. Daha çok çabuk bozulabilen şarküteri ürünleri için kullanılırlar. Ürün hiçbir şekilde hava almayacak şekilde vakumlandığından raf ömrü oldukça uzar. Zaman zaman kuru yemişler ve bakliyatlar için kullanıldığı da görülür.

Sırttan Kaynak Körüksüz Poşet: Daha çok makarnalarda, çikolatalarda ve bisküvilerde gördüğümüz bir ambalaj modelidir. Hem iki ucunda hem de sırtında bir kaynak vardır. Genellikle otomatik dolum makinelerinde ambalajlanması yapılan ürünler için kullanıldığından baskısız olanlarını görmek pek mümkün değildir. Bobin ve baskılı olarak üretilirler.

Yandan Körüklü Torbalar: Aynı zamanda sırttan kaynak torba olarak da anılan bu modelin her iki yanında körükleri vardır. Geniş iş hacme sahiptirler. Ağız kısımları da geniş olduğu için kolay doldurulabilen ambalajlardır. Alüminyum laminasyonlu olanları kahve ambalajı olarak kullanılır. Bu modellerine valf de uygulanabilir. Şeffaf olanları ise şeffaf opp poşet ve kare tabanlı şeffaf poşet olarak ikiye ayrılır. Bu modeller yandan körüklü ambalajların komple şeffaf olanlarıdır. Daha çok kuru yemiş, şekerleme ve bitki çayları için kullanınılırlar.

Quadro Ambalaj: Uzun yıllardır ülkemizde de kullanılan bir model olmasına rağmen yerleşik bir Türkçe ismi yoktur. Her yanında körükleri bulunan geniş ic hacimli ambalajlardır. Aslında sırttan kaynak torbalara çok benzerler. Tek farkları, sırt kısımlarında kaynak yoktur. Hem ön hem arka yüzeyi dümdüzdür. Bu da baskılı modelleri için çok büyük bir avantaj sağlar.

Üç Kenarı Kaynak Poşet: Adında da anlaşılabileceği üzere üç kenarında kaynak noktası bulunan bir ambalajdır. Hiç körüğü yoktur. O yüzden iç hacmi oldukça dardır. Daha çok toz grubu ürünler için kullanılırlar. Örnek vermek gerekirse, günlük hayatta sıkça kullandığımız tek kullanımlık ıslak mendillerin ambalajları bu modeldendir.

en_USEnglish