Retort Ambalaj

retort-ambalaj

Sterilizasyona uygun gıda ambalajı olarak da adlandırılan retort ambalaj, ısıl işleme dayanıklı ve yüksek bariyer özelliği olan bir flexible ambalaj modelidir. Otoklav prosesine dahi rahatlıkla girebilir. Hafif, raf ömrü çok uzun ve lojistiği pratik bir ambalaj modelidir.

Retort ambalajlar, flexible ambalajlar içerisindeki en gelişmiş, en üstün ambalaj modelidir. 1950’li yıllarda Amerikan ordusu için geliştirilmişlerdir. Metal kutular kadar dayanıklı ve içindeki yiyeceğin raf ömrünü metal kutular kadar uzatabilecek bir ambalaj  bulmak amacıyla başlatılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkmıştır. Buradaki amaç, çok ağır ve dolumu zahmetli olan metal kutulardan kurtulmaktı. Retort ambalaj icat edilerek bu amaca tam anlamıyla ulaşılmış oldu.

Her şeyden önce geleneksel metal kutulara oranla oldukça hafif olması, retort ambalajları orduda tercih edilir hale getirmiştir. Çünkü hafifliği ve az yer kaplaması dolayısıyla inanılmaz bir lojistik avantaj sağlamıştır. Bununla birlikte dolum yapılmamış haldeki retort torbanın saklama koşullarını düşündüğümüzde bu avantaj daha da artar. Çünkü geleneksel teneke kutular, boş haldeyken de aynı hacimdedirler. Oysa retort ambalajlar, boş haldeyken oldukça az yer kaplarlar.

Esnek ambalajlar içerisindeki en yüksek bariyer özelliğine sahip ambalajlar retort torbalardır. Özel laminasyon yapıları sayesinde su buharı geçirgenlikleri sıfıra yakındır. Üç katmanlı veya dört katmanlı laminasyonla retort ambalaj üretilebilir. Ayrıca önceleri sadece metalik görüntüde üretilebilirken, günümüzde şeffaf olacak şekilde de üretilebilmektedirler. Dahası şu anda 16 temel laminasyon malzemesi ile 100'den fazla kombinasyon halinde üretilebilmektedirler.

Önceleri sadece Amerikan ordusu ve NASA için üretilen retort ambalajlar, sonraki yıllarda daha da geliştirilerek ticari olarak da üretilmeye başlandı. İlk ticari retort torba 1965 yılında İtalya'da üretildi. Sonrasında bu ambalajlar Japonya'da çok rağbet gördü ve deniz ürünleri satışı yapan Japon markaları tarafından sıklıkla kullanılmaya başlandı.

Günümüz üretim koşullarında; doypack, 3 kenar kaynak, sırttan kaynak, quadro vb. gibi istenilen formlarda üretilebilen retort ambalajlar, esnek ambalaj sektöründeki bariyer özelliği ve dayanıklılığı en fazla olan ambalaj modelidir. Tüm açıkladıklarımızı daha net ifade etmek gerekirse, başarılı bir retort torbada olması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz: düşük gaz geçirgenliği, düşük nem geçirgenliği, düşük hidrofilik özellikler, ısıyla yapışabilme ve sterilize edilebilme, katı ve sıvı yağ gibi gıda bileşenlerine dirençli olma, çabuk yırtılmayacak fiziksel yapı, yüksek ışık bariyeri ve doğru laminasyon yapısı.